7.10.13

Pieczone gruszki


Sezon na rozgrzewające napoje uważam za otwarty.
Herbatka z plasterkiem cytryny czy pomarańczy, aromatycznymi przyprawami i miodem - to jest najlepszy sposób na szybkie rozgrzanie organizmu.
Jesień nie musi być szara i smutna.
I co z tego, że pada:P


Ja na osłodę polecam dziś pieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany i szlachetny:) Możecie takie gruszki zjeść solo lub podać je z dowolnymi dodatkami - konfiturą, gałką lodów czy tak jak ja - z bitą śmietaną i migdałami :) Kombinacji wiele:) A Wy na którą się skusicie?;)

Składniki:
  • gruszki (dowolna ilość)
  • cynamon
  • masło
  • bita śmietana
  • cukier
  • płatki migdałowe
  • krem toffi (np. taki - klik)
Gruszki kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i oprószamy cukrem i cynamonem. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Gruszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy, aż będą miękkie (około 15 - 20 minut). W międzyczasie rumienimy na patelni płatki migdałowe na złoty kolor. Ciepłe gruszki przed podaniem napełniamy bitą śmietaną, posypujemy płatkami i polewamy sosem.



18 komentarzy:

  1. wyglądają przepysznie :) uwielbiam gruszki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. no Kochana, to mi teraz smaku narobiłaś!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz, że mam gruszki w domu akurat? więc wiem, co będzie na deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Koniecznie do wypróbowania:D

    OdpowiedzUsuń
  5. O maaaamo, jak to apetycznie wygląda! Kusisz, kusisz <3 Szczególnie taką fankę karmelu jak ja!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniaaaaaaaaaaaam wygląda cudownie *o*

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności! Ja poproszę bez śmietany, może z miodem i migdałami? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda fantastycznie, już wiem co zrobię w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam gruszki pieczone, podane są genialnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany, jak pięknie wyglądają! Muszą być nieziemsko dobre!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale one apetycznie wyglądają!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen